در حاشیه
سیره زندگانی بلاکچین

سیره زندگانی بلاکچین

بلاکچین چگونه کار میکند؟

تا اینجا، همه فهمیدیم که بلاکچین و هدف از ایجادش چی بوده است. اما، دقیقا بلاکچین چگونه کار میکند؟ پس، در این مطلب به نحوه کار یا سیره زندگانی بلاکچین میپردازیم.



بلاکچین چگونه کار میکند؟
بلاکچین چگونه کار میکند؟

بلاکچین چگونه کار می‌کند؟

بلاکچین شامل چندین بلاک است که به هم وصل شده‌اند. برای اینکه یک بلاک به بلاکچین اضافه شود، باید ۴ اتفاق رخ دهد:

  1. شروع یک معامله یا تراکنش
  2. تایید تراکنش
  3. ذخیره معامله
  4. اضافه شدن بلاک به بلاک چین با استفاده از هش

پس از تأیید کلیه معاملات یک بلاک، باید یک کد شناسایی کننده منحصر به فرد به نام هش (Hash) به بلاک اختصاص یابد. پس از هش شدن می‌توان بلاک را به Blockchain اضافه کرد.

پس از ایجاد یک بلاک جدید در شبکه، این بلاک برای همه در دسترس خواهد بود. به عنوان مثال، اگر نگاهی به بلاکچین بیت کوین بیندازید، خواهید دید که به داده‌های معامله دسترسی دارید و می‌توانید اطلاعات زیر را مشاهده کنید:

  • ارتفاع بلاک (Height) که بر اساس تعداد کل بلاک‌‌ها محاسبه می‌شود و نشان می‌دهد که این چندمین بلاکی است که روی زنجیره بلاکچین قرار می‌گیرد.
  • هش بلاک (Hash) که یک رشته کد ۶۴ رقمی که شامل اعداد و حروف است و با صفر شروع می‌‌شود.
  • چه زمانی طول کشیده است تا بلاک استخراج شود (Mined).
  • توسط چه کسی استخراج شده است (Miner).
  • اندازه بلاک چقدر است (Size).

حالا که به جواب سؤال “بلاکچین چگونه کار میکند؟” رسیدیم؛ بهتر نیست به سراغ انواعش برویم؟

انواع بلاکچین

بلاکچین دسته بندی‌های مختلفی دارد که عبارتند از: بلاکچین عمومی، خصوصی، کنسرسیومی و هیبرید. در ادامه به بررسی انواع بلاکچین و ویژگی‌های آن‌ها می‌پردازیم.

 بلاکچین عمومی

در بلاکچین‌های عمومی مانند بیت کوین، همه افراد می‌توانند عضو سیستم شوند و محدودیت دسترسی وجود ندارد. هر کسی می‌تواند محتویات بلاکچین‌های عمومی مانند بلاکچین بیت کوین را مشاهده کند. همچنین، کاربران می‌توانند کامپیوترهای خود را به شبکه بلاک چین متصل کنند. با انجام این کار، هر زمان که یک بلاک جدید اضافه شود، کامپیوترها یک نسخه از بلاکچین را که به طور خودکار بروزرسانی می‌شود، دریافت می‌کنند.

 بلاکچین خصوصی

در بلاکچین‌های خصوصی مانند بلاکچین‌های شرکتی، محدودیت دسترسی به اطلاعات (مانند دستمزد کارمندان) وجود دارد و برای ثبت نام و استفاده از این سیستم، به تایید نیاز دارید.

بلاکچین کنسرسیومی

بلاکچین کنسرسیوم (Consortium Blockchain) نیمه غیر‌متمرکز است. این بلاکچین‌‌ها زمانی بسیار کاربردی هستند، که چند سازمان یا شرکت، قصد شراکت و همکاری با یکدیگر را دارند. آن‌‌ها می‌توانند در این بستر یک فضای مشترک ایجاد کنند و به ‌راحتی اطلاعات را در امنیت کامل با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

بلاکچین هیبرید

این نوع از بلاکچین چون ترکیبی از بلاکچین‌‌های عمومی و خصوصی است به آن بلاکچین هیبریدی می‌گویند. بلاکچین هیبرید از مزایای هر دو نوع این بلاکچین‌ها بهره برده و معایب را به حداقل رسانده است. در این نسخه، اجازه‌ی عضویت با دستور مسئول کنترل کننده‌ی آن صادر می‌شود و میزان اجازه‌ی فعالیت در شبکه نیز با همین روش مشخص می‌شود. ورود به این شبکه برای عموم آزاد نیست.

شاخصه های بلاکچین بیت کوین

  • شفافیت

به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاکچین بیت کوین، با داشتن یک گره شخصی یا با استفاده از کاوشگران بلاکچین که به هر کسی امکان می دهد معاملات بصورت زنده را ببیند، می توان بصورت شفاف تمام معاملات را مشاهده کرد هر گره کپی مخصوص خود از زنجیره را دارد که با تأیید و اضافه شدن بلوک های جدید، به روز می شود. این بدان معنی است که اگر بخواهید، می توانید بیت کوین را به هر کجا که برسد ردیابی کنید.

به عنوان مثال، صرافی ها در گذشته هک شده بودند و کسانی که بیت کوین در صرافی داشتند همه چیز را از دست می دادند. اگرچه ممکن است هکر کاملاً ناشناس باشد، بیت کوین هایی که آنها استخراج کرده اند به راحتی قابل ردیابی هستند. اگر بیت کوین هایی که در برخی از این هک ها به سرقت رفته بودند به جایی منتقل می شدند یا خرج میشدند، کاملا معلوم بودند.

بلاکچین نام خود را از نحوه سازماندهی سوابق می گیرد: زنجیره ای از بلوک های مرتبط. در اصل، یک بلوک یک قطعه ای از داده هاست که مواردی از جمله لیستی از معاملات اخیر را در بر می گیرد. بلوک ها و همچنین معاملات، عمومی و قابل مشاهده هستند؛ اما نمی توان آنها را تغییر داد.

تا کنون شرکت هایی مانند Walmart ،Pfizer ،AIG ،Siemens ،Unilever و تعدادی دیگر، سیستم بلاکچین را استفاده کرده اند. به عنوان مثال، IBM بلاکچین Food Trust خود را ایجاد کرده است تا فرآیندی را که محصولات غذایی برای رسیدن به مکان های خود طی می کنند، ردیابی کند.

دیگر کاربردهای بلاکچین

  • بانکداری و امور مالی
  • استفاده به عنوان واحد پول
  • استفاده در امور بهداشت
  • سوابق املاک
  • قراردادهای هوشمند
  • زنجیره های تأمین
  • رأی دادن

در این مطلب سعی شد به سؤال “بلاکچین چگونه کار میکند؟”به صورت کامل جواب داده شود و تا اینجا حتما متوجه شده اید که، بیت کوین ارزشمندترین سیستم بلاکچین را داراست. البته، اتریوم هم با قابلیت های خاصی که داراست؛ در رقابت با بیت کوین است. به هر حال، با مثال زدن بیت کوین، به عنوان اولین سیستم بلاکچین ارز دیجیتال، سعی شد تا به طور کلی مفهوم بلاکچین برای شما باز شود. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

نظرات بسته شده است.